Основним символом Дня Святого Миколая є медові прянички, які називають миколайчиками. Існує повір’я, що Святий Миколай разом зі своїми помічниками-янголятками напередодні свята випікає печиво.
Інгредієнти для приготування тіста:
2 склянки борошна
1 яйце
1 склянка цукру (або менше)
1 столова ложка меду
1 чайна ложка соди, погашеної оцтом
50 г вершкового масла
2 ложки сметани (за бажанням)
1 ложка рослинного масла.
Можна додати трохи кориці.
Змішайте всі інгредієнти і поставте в холодне місце не менш ніж на 1 годину. Розкотіть тісто шаром у півсантиметра і виріжте печиво формочкою. Поставте на деко, попередньо злегка змастивши рослинним маслом. Випікайте 5 хвилин у гарячій духовці.
Інгредієнти для приготування глазурі:
Глазур-основа
білки 3 яєць
2 склянки цукрової пудри
харчові барвники
Для приготування глазурі-основи збийте 3 білки, поступово додаючи цукор-пудру (приблизно 2 склянки), Доведіть консистенцію до густини сметани, щоб глазур лилася цільної цівкою (рідкісні глазур розтікатися, а густа – швидко загусає і її погано розмальовувати). Густота регулюється цукром.
Кольорова глазур
У маленькій ємності змішайте глазур-основу з харчовими барвниками. Рідкі барвники підливайте в основу, порошки попередньо розведіть. Насиченість фарб регулюється кількістю барвника.
Шоколадна глазур
Для виготовлення шоколадної глазурі змішайте 2-5 ложок какао, 1 склянка цукру, 2-4 ложки молока або води. Можна додати трохи вершкового масла.
Розпис миколайчиків
1. Жупанчики, чобітки, шапки миколайчикам малюють широким пензликом. На темному тлі обриси рук, хрестик і мішок з іграшками малюють за допомогою тоненької загостреної палички світлими відтінками, на світлому – темними.
2. Білою глазур’ю малюють бороду і вуса, не залишаючи проміжку для рота, та брови.
3. Малюють рукавички, мішечок з подарунками в руках, візерунки. Поки фон «жупанчиках» ще не застиг, по ньому можна малювати флюндровкой: в рядок проставити цяточки або рисочки, а тоді через них посередині провести пряму або ж хвилясту лінію. Коли фон застигає, по ньому малюють цяточки, квіточки.
4. Миколайчикам малюють очі (під бровами), ніс-крапочку і прямо по білій бороді рот.
5. Шоколадною глазур’ю добре малювати очі та обводити контури. Дуже прикрашає Миколайчика «сніжок» – крапочки з білої глазурі.